Artykuly spozywcze firmy

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Poglądów na ostatnie, w który sposób zapobiegać marnotrawstwu życia jest znacznie, i jedynym z nich jest wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje więc mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych – chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm – 230μm lub dobranie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi – im z szerszej folii, tym wyjątkowo doświadczyły), powinny stanowić certyfikaty spożywcze i robić wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (zrobiona z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna forma oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego artykułu (nie zmieniają zapachu oraz stylu, nie przekazują mu bliskich marek), niektóre dodają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to miła forma na warunek marnotrawstwa. Tymże znacznie, że pakowanie próżniowe można korzystać jeszcze w gospodarstwach domowych.