Bitki wolowe inaczej

Lub że stanowić piękna smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i jedzący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być odpowiednio roztłuczony – na tyle, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a zarazem nie tak daleko, by kotlet nie był za mały, inaczej podzieje na soczystości. I w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w właściwej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby zdobyło odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy znaczniejszej liczby kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy używamy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę – wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością umieszcza się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo opaść z sił, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w pokaźnej kwocie, lub z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo popularna w obsłudze – wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by każde swoje kotlety były rozbite równomiernie, szybko i chętnie, więc nie ma piękniejszego wyjścia, gdy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje to taki ważny wydatek – miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.