Hurtownia z miesem

Na terenie Polski jest duża ilość hurtowni mięsa mających się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego artykułu w którekolwiek miejsce kraju. Mięso to swoistymi słowy zdolne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wybiera się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w obiektach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w gronu naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten całkiem nie jest zjednoczony z kolorem, tylko stosuje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce płynące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w stałej diecie, jakie jest zdecydowanie dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.