Jak dzialaja pakowarki prozniowe

Coraz popularniejszym sposobem przechowywania produktów żywieniowych jest umieszczanie ich w próżni. Dlaczego pakowanie próżniowe jedzenia okazuje się najbezpieczniejszym sposobem jego przechowywania?

oznaczenia exZobacz opis w pdf

Zalety zdrowotne
Umieszczenie żywności w środowisku próżniowym chroni je przed dostępem niebezpiecznych mikroorganizmów. Maszyna próżniowa odsącza z pojemnika, w którym znajduje się pożywienie, powietrze wraz z pozostającymi w nim drobnoustrojami. Dzięki temu żywność przechowywana w ten sposób dłużej zachowuje świeżość. Warto też dodać, że ten sposób pakowania stanowi całkowitą ochronę jedzenia przez insektami przenoszącymi bakterie i wirusy.

Wartości smakowe
W pojemnikach próżniowych można przechowywać produkty suche i mokre. Mąka i cukier dzięki tej metodzie nie twardnieją i nie wymagają późniejszego przesiewania. Produkty mokre nie tracą swej sprężystości i soczystości, która najczęściej decyduje o ich smaku. Artykuły zawierające tłuszcz i olej psują się najszybciej podczas tradycyjnego przechowywania. Dzięki trzymaniu ich w warunkach próżniowych zawarty w nich tłuszcz nie jełczeje. Mięso i ryby dłużej zachowują w ten sposób świeżość i dobry smak. Zalety żywności pakowanej próżniowo nie odnoszą się jedynie do produktów surowych. Udowodniono, że mięso szybciej marynuje się w środowisku pozbawionym dostępu do powietrza.

Maszyna próżniowa – opis działania
Woreczek zawierający żywność umieszczany jest najpierw w komorze roboczej. Zamknięcie pokrywy umożliwia rozpoczęcie procesu odsączania powietrza. Po jego całkowitym usunięciu torebka jest zgrzewana i zamykana hermetycznie. Drugą techniką pakowania próżniowego jest umieszczenie w pojemniku zawierającym jedzenie gazu obojętnego. Po zamknięciu pokrywy maszyny próżniowej pojemnik wypełniany jest gazem, a potem zamykany hermetycznie.
Stosowanie maszyn próżniowych jest najbardziej zaawansowanym, a jednocześnie najbardziej bezpiecznym sposobem przechowywania żywności. Dostępne na rynku pompki ręczne nie zawsze są w stanie usunąć całe powietrze z pojemnika zwierającego jedzenie. Tak przygotowaną żywność wystarczy już tylko umieścić w lodówce, dzięki czemu dłużej zachowa ona swoją świeżość oraz będzie zdrowsza i smaczniejsza.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl