Kasa fiskalna zabawka

Kuchnia polska składa się w większości na daniach mięsnych. To od środka w który przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie sukcesem czy porażką.

Mycie
Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno działać tego, że mamy sens schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia przebywamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto dbać o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie
Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po skończeniu będzie ono jędrne i wygodne. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym stylem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje więc ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy osiągnąć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata znacznie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę także będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna
Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im mniejszym ogniu będziemy więc sprawiać, tym wcale. Mięso łączy się w większości z białka i tłuszczu, dlatego zbyt bliska oraz wysoka temperatura powoduje, że staje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono własną soczystość i smak.