Produkcja czekolady mlecznej

Czekolada stanowi samotnym spośród najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, daje się ją w moc możliwościach. W niemal każdym sklepie można kupić wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Modna jest zarazem czekolada mleczna kiedy i silna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej sprawiania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w końca tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacje z tego jaki zarób chce się uzyskać. Miazga jest mielona znacznie w ciągu automatycznym. Po poznaniu tych procesów trzyma ona osoba sypką, którą nazywa się prószem. Stanowi on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady niezbędne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się także na sucho jak także na mokro. Proces konszowania na sucho jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji przeprowadza się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.