Sprawozdanie z pracy asystenta rodziny

Technologia obecna w gastronomii, podobnie gdy w jakiejkolwiek innej dziedzinie, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, iż na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Wynika to zwykle punktów gastronomicznych mających moc klientów, oraz co za tym idzie – największe ruchy. W terminie, w którym zatrudniona w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić drugie osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Widać więc istnieć zmiana samego procesu czy zakup nowego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często sprawia mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas czekania na zamówienie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Funkcja w gastronomii nie ma pozytywnej oceny wśród osób, jakie tworzyły przyczynę jej spróbować, wydaje mi się jednak, że niektórzy całkiem bardzo się w niej odnajdują. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi dających mi dania nie korzystają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze własną nazwą i że potrafię mieć na ostatnie, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że nie nie wszystkich restauracji to mówi. Byłem wtedy np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyzny ze smutną miną. Ten problem – jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników – omijam z obecnego czasu szerokim łukiem.
Aby usprawnić tworzenie naszej restauracji warto rozmawiać z pracownikami. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest pomocna – warto na serio poznać jej nabądź. Wzięte w kontakcie spośród ostatnim kursy prawdopodobnie zdadzą się bardzo szybko.