Sprzet kuchenny do rozdrabniania

Prowadząc restaurację kuchnia winna być urządzona w sporą miara profesjonalnego sprzętu, który usprawni oraz przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich urządzeń zależy natomiast w wysokiej ilości od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu konieczne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo toż stanowi elementem wielu tradycyjnych polskich dań. W niedużych firmach cateringowych czy małych restauracjach zazwyczaj sprawdza się ta mała, ręczna, zwykła szatkownica, stworzona z plastiku czy drewna, dzięki jakiej można również przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z jakich najczęściej wytwarza się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu konieczny jest sprzęt innego rodzaju, z wbudowanym silnikiem i napędzany elektrycznie. Zwiększa się też zwłaszcza w krótkich zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest szczególnie wytrzymałym sprzętem o doskonałej klasie, która wyróżnia się i swoją obsługą. Sprzęt ten pokazuje się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu i małej rynny, po której obniża się poszatkowana kapusta. Najbardziej dużą cechą są noże zrobione ze byliśmy nierdzewnej, które mogą być przez duży okres czasu. Szatkownica zapewne stanowić zaopatrzona na żądanie w pozostałe dodatkowe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i zachowa pracy ręcznej. W zależności od potrzeb można też zakupić przystawkę, która umożliwi szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki jakim można szybko przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają pomysł na rodzaj cięcia - mogą obecne stanowić małe kawałki, wióry albo plastry. Jeśli jednak potrzebna nam jest tylko szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.