Zabezpieczenie jedzenia przed szybkim zepsuciem

Próżniowe pakowanie żywności jest jednym z najlepszych sposobów zabezpieczenia jedzenia przed szybkim zepsuciem, zabezpiecza je również podczas transportu. Dostępne na naszym rynku urządzenie multivac c200, to komorowa pakowarka próżniowa, nadająca się do zastosowania zarówno w wytwórniach żywności, sklepach, gastronomii, jak i w gospodarstwach domowych.

simple erpOferta - POLKAS & COMARCH - Systemy ERP


Jej dużą zaletą są niewielkie rozmiary komory (490x355x150 mm), oraz nieduża masa (ok. 70 kilogramów), więc bez problemu znajdzie miejsce w każdej kuchni. Maszyna ta ma bardzo wydajną pompę (21m3 na godzinę), posiada również dwa warianty zasilania (230V 50Hz, oraz 110V 60Hz), przez co jest dość uniwersalna. Pakowarka ma wiele funkcji, oraz udogodnień pomocnych w obsłudze mi. in.
– możliwość precyzyjnego ustawienia procesu zgrzewania;
– zapamiętywanie programu w pamięci urządzenia;
– prosta obsługa dzięki klawiaturze i wziernikowi ze szkła;
– łatwa do czyszczenia przez brak zakamarków do gromadzenia się brudu;
– prosta konserwacja poprzez dobry dostęp do wszystkich elementów;
– zachowanie pełnej kontroli nad procesem pakowania;
– różnorodność programów np. podwójny zgrzew.
Maszyna próżniowa c200 wyprodukowana przez firmę Multivac kosztuje około czterech tysięcy euro, ale jest bardzo ekonomiczna i dla dużych dostawców żywności, koszt ten szybko się zwróci. Wymaga zastosowania niedrogich woreczków foliowych typu PA/PE. Proces pakowania przebiega w środku urządzenia, co pozwala na dużą powtarzalność, pomocną przy pakowaniu dużych partii towaru. Samo pakowanie jest bardzo proste i wygodne. Należy włożyć do środka opakowany w woreczek produkt, następnie zamknąć hermetyczną pokrywę. Próżnia wytwarza się w całej komorze, potem następuje zgrzanie opakowania, po czym urządzenie otwiera się samoczynnie. Dzięki temu, że powietrze jest odsysane w całym urządzeniu, mamy gwarancję, że folia dobrze przylega. W celu zapakowania bardzo dużej partii żywności w krótkim czasie, można użyć odpowiednich wkładek, przez co czas procesu ulegnie skróceniu.
Próżniowe przechowywanie artykułów spożywczych przedłuża okres ich trwałości od trzech do pięciu razy, nie zmieniając ich konsystencji, ani wartości odżywczych. Smak i zapach tak zapakowanego jedzenia również nie ulegają zmianie. Poza tym, pozwala nam to wiele zaoszczędzić, ponieważ nasze jedzenie nie marnuje się.