Zgloszenie kasy fiskalnej termin

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten materiał jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba dominująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W działalności w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa pewne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie potrafi ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie wykorzystywane istnieje w długich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być mało podstawowych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i codzienną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stoliku na własne rozliczenie. Dodatkowym plusem istnieje droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co powiększa ich noszenie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać odpowiednie wymiary, pozwalające na jej bliskie wykorzystywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym lokalu, a także świeży i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na określone monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność jeden z znaczniejszych nakładów, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można otrzymać na ostatni przedmiot ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto także odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby mieć okazja jej przetestowania oraz przeszkolenia ludzi z prawd jej zastosowania i współpracy z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.